måndag 9 mars 2009

GM och Regerigen

Då det kom fram att Saab Automobil var nära en konkurs så skrek Saabs amerikanska ägare, General Motors, efter pengar från regeringen för att kunna rädda Saab från konkurs. Men detta gick inte regeringen med på eftersom de inte vill att skattebetalarna i Sverige ska komma med ekonomiskt stöd nu när GM inte har råd och pengar att hålla ihop Saab och rädda företaget från konkurs.

Detta tycker jag är ett bra beslut av regeringen att inte gå med på GM:s krav att regeringen ska gå in med pengar och ta över ägandet av Saab Automobile istället för General Motors. För varför ska skattebetalarna i Sverige lyssna på ett amerikanskt företag som har misskött sitt ägande av Saab något totalt? (Saab har gått back i ekonomin sedan 1997). Risken finns att skattepengarna går in i något onödigt skede där de inte kommer in i rätta saker eller att bilverksamheten är så osäker just nu så man vet inte om pengarna hjälper eller inte. Om pengarna nu inte hjälper till något så kommer säkert skattebetalarna att protestera och kritisera regeringen för hur dåligt de sköter ekonomin i Sverige och det är inte alls bra.

Det svarta fåret i det hela är GM som nu märker att det nu inte gick att missköta Saab längre, och då skriker efter pengar av någon för att rädda sitt skinn och dra och lägga till exempel regeringen i den skit som GM har fixat. Uppdukat för kaos säger jag, som det också blivit då det har rapporterats ett långt tag i varje nyhetssändning om läget i Saab Automibl-härvan.

Resultatet har blivit att Saab nu har begärts i rekonstruktion och man försöker hitta nya ägare istället för General Motors och Regeringen.

Motsättningar
Oppositionen har gått emot Regeringens beslut om att man inte ska gå in med mångmiljardbelopp till att hjälpa Saab för att de anser att man ska hjälpa det folk som tappar jobben i och med att Saab är i den krissituation som man är i just för tillfället. Samtidigt så tycker de att det är förfärligt hur Regeringen kan ha så lite A-kassa när så många personer är arbetslösa, och att Oppositionen vill ha utbildningsbidrag så att personer kan gå dit och utbilda sig till andra saker så att de får jobb i något annat.

Får se hur det går med denna såpan. Allt är nog inte sagt och gjort redan även om det har varit tyst om det på nyheterna numera.

Inga kommentarer: