onsdag 24 september 2008

Nedladdning av musik ska vara lagligt...



Nedladdning av musik ska vara lagligt

Nedladdning av musik är ett stort, förbjudet brott enligt den svenska lagen beroende på att artisterna förlorar många ekonomiska summor bara för att det allmänna folket, det vill säga publiken, ska få ha någon bra, gratis musik att njuta av till artisterna och skivbolagens förtret. Artisterna och skivbolagen menar att de förlorar stora ekonomiska summor på grund av den olagliga nedladdningen beroende på att den är helt gratis och därför inte ger artisterna något cred tillbaka för deras arbete som pengar och liknande kan göra.

Fast att dessa två parter blir dåligt omhändertagna så får des amtidigt
visa sin publik respekt eftersom hur kan soloartisterna och grupperna
nå ut på bredast, möjliga front? Svaret på det är just att man ska
lagligt kunna ladda ner musik för att få den viktiga bredden i musiken som gör det bra för både artist och publik. Med nedladdning av musik når artisterna ut på ett enklare sätt när det är gratis än att man ska ta sig till en skivaffär och betala hundratals kronor bara för en skiva. Ibland kan det hända att man varit intresserad av en skiva från en grupp som man tycker om och vill köpa, men när man får reda på priset på skivan och inser att detta är för mycket för att köpa skivan, därför skippar man den skivan och artisten och får inte ta del av den musik som man från början ville lyssna på. Detta exempel ger nackdelar både för artist och publik. Däremot om man publiken gratis får ladda ner och sen lyssna på musiken på artisten så ger det mest fördelar för publiken, men även en del för artisterna. Anledningen till det positiva i denna process är sambandet mellan artisten och publik, fördelarna som gratis nedladdning medför är att lyssnarna får en bild och tycke om just den artisten man lyssnar på utan att behöva spendera en speciell stor summa pengar för en skiva och då slipper att inte känna sig tvungen till att släppa sin vilja att köpa ut i sanden i och med att man inte har råd med att betala. Fördelarna för artisterna med gratis nedladdning är att de inte förlorar lika mycket om det bara hade funnits skivor att köpa för ett särskilt pris, utan nu går de inte miste om förlorade pengar på en skiva som inte publiken kan höra beroende på att publiken inte är villiga att betala för just den, och då förlorar artisterna på två plan, dels förlorade pengar för att publiken inte vill och kan betala den summa pengar som skulle behövas, i och med detta sviker publiken artisterna och därför når inte artisternas musik ut till folket och därför blir ensamma kvar på samma ställe utan någon som vet om vem artisten är, vilken musikstil den artisten har och hur låtarna verkar vara. Men det finns ett sätt att förbättra situationen för deras skull, gör musiken laglig så når de ut med sin musik till publiken, publiken får en uppfattning och förhoppningsvis ett bra tycke och därför kommer till deras konserter och där kompenserar summan för skivan från artisten som man egentligen ville köpa men inte kunde, men nu när publiken har fått en uppfattning om artisten så känner man sig så intresserad och exalterad att man är beredd att betala den summan som man blir tvungen att betala för konserten.

Det är just detta jag menar, nedladdning av musik är bra för båda parter, sambandet mellan de båda gör så att det blir helt okej. Publiken får genom gratis nedladdning av musik är en uppfattning och förhoppningsvis ett tycke som ger artisten ett bra läge för att då har deras musik nått ut till folket och därför blir de mer populärare och fler och fler går till deras konserter och betalar pengar där, även om de kanske tycker att det är lite på för dyr nivå fortfarande, men deras tycke för den artisten är så stark så att den åskådaren då är beredd att göra mycket för att få se sina favoriter och därför köper artistens skivor på konserterna för att ge artisten cred för sitt arbete att den gör så bra musik och att publiken fått ett smakprov först innan de går på konserten och köper skivan.
Vilket sätt är bäst och ger flest fördelar? Det är det som är frågan…
Avslutningsvis frågar jag mig varför gratis nedladdning är förbjudet eftersom det är likadan metod som man använde förr i tiden då det bara fanns radio och inga musikfiler från internet som man kunde ladda ner från nätet och spela som man kan göra nu, och på grund av det använde man sig av kassettband istället och spelade in den musik som spelades på radion och använde det sedan som eget bruk. Då är frågan från mig, är inte detta sätt med att spela in musik från radion på kassettband likadant som att ladda ner musikfiler på nätet? De är båda gratis och går till på ungefär samma sätt att ladda ner, så varför är nedladdning av musik på nätet olagligt och inte nedladdning på kassettband, är inte det samma sak?

2 kommentarer:

Stefanhum sa...

Du har många bra argument och diksutera rfrågan från flera håll. jag hålle rmed att nedladdningen kan gynna artister genom att de sprider deras musik, men det är ett problem att de inte får in tillräckligt med pengar för skivor så att de inte kan leva på sin musik.

Freeddan sa...

Nä det kanske inte får tillräckligt med pengar från skivor men det kanske dem kan få på andra sätt som från deras konserter och liknande.
men det finns också ett problem med det att man ska sälja skivor. Om en person som vill ha en artist skiva men som inte är beredd att betala det pris som man behöver betala för att få skivan, hur ska artisten då kunna få ut sin musik till folket om ingen får höra deras musik, och det är frågan om det är så många som kommer till deras konsert för att det ska bli något av det hela, därför kan det bli så illa att de blir bortglömda och inte igenkända på grund av att ingen har hört deras låtar ett dugg på grund av skivorna. Om man inte säljer skivor så får man inga pengar helt enkelt. Om man vill få in pengar på sina skivor så bör man sänka priset från 150-180 kr som vissa skivor faktiskt kostar, till ungefär 100-110 kr istället för då får man säkert mer sålt för att det är ett mer hyggligt pris samtidigt som artisten får pengar för det till skillnad från gratis nedladdning av musik. Jag personligen skulle köpt skivor om de hade sänkt priset något, men som det är nu så är jag inte beredd på att betala nästan 200 kr för en skiva...