tisdag 21 april 2009

Musiktalangprogrammet IDOL är snedvänt


I lördags var jag med min tjejs brossa på Idol i Malmö Folkets Park för att han skulle söka dit och hoppas komma vidare. Vi fick vänta och stå i 6 timmar innan vi kom in i byggnaden där audition var. I 6 timmar stod vi med stängsel runt oss och det gick sakta men säkert framåt, fast det var inte trevligt. Det kändes som om man var i Auschwitz ungefär, helt inhängnad och kunde inte gå någonstans.


I allt detta så gick TV-männen som spelar in Idol- programmet runt utanför hela stänglset och filmade som om de var hästar ute på bete. De gick runt och runt och runt för att filma in. Idols programledare Peter Jihde som innan dess var sportkommentator på TV i TV-kanalen SVT.


Varje gång de filmade in något så fick de ta 3-4 omtagningar för att allt skulle bli bra. De styrde oss som stod i kön hur vi skulle uppträda. Ungefär som nazisterna gjorde med judarna i koncentrationslägrena under Andra Världskriget.




Stängslena som vi hade runtomkring oss var nog bara för att göra TV. De gick snett till ingången till byggnaden, inte rakt på vilket hade varit det snabbaste alternativet. Men nä, ifall det hade varit så så hade det inte gått att göra TV eftersom det var för kort tid att göra det på.




Då vi kom in i byggnaden där audition var så satt inte den riktiga tv-juryn därinne som har stor erfarenhet av att jobba med kända artister, som bland annat Celine Dion och Westlife, och som vet hur man sjunger bra.


Men de var inte på plats för att bedömma som skulle gå vidare till Stockholm och inte. Nä, den första juryn som alla får träffa när man söker första gången är en jury som jag tror inte har så stor erfarenhet och vetskap om vilka som sjunger bra och inte, utan de bara sitter där för att se vilka som kommer att göra bra TV. Det kan man inte minst se på då vissa människor som är skitbra på att sjunga går vidare till att träffa den riktiga tv-juryn, och vissa som är skitdåliga på att sjunga går vidare. De som är medelmåttiga på att sjunga går inte vidare för de gör inte bra TV. Anledningen till att juryn tar de som är skitbra på att sjunga till TV-juryn är att de ska stå för skönsången i programmet så att alla ska tappa hakan av beundran över hur dessa människor sjunger. Sen finns det en kategori där de skitdåliga är med bara för att skämma ut sig i TV så att alla kan skratta och håna dem.




Detta är helt sjukt. I vanliga fall i sådana här saker så kommer resultaten i denna ordning...




1. De som är skitbra


2. De som är medelmåttiga


3. De som är skitdåliga.




Men nä, i Idols värld så ser det ut såhär istället...


1. De som är skitbra


2. De som är skitdåliga


3. De som är medelmåttiga.




Hur taskigt är inte detta systemet mot de som är medelmåttiga. De som är medelmåttiga kan man ju utveckla så att de kanske kan bli bra artister, medan man kanske inte kan göra det med de som är skitdåliga. På grund av detta så kan de medelmåttiga tappa lusten att söka för att de vet att det mest går ut på att göra TV, inte sången som räknas. Om det är såhär så blir det nog mindre sångare som är bra eftersom man skiter i dem som kan utecklas, och satsar istället på dem som inte kan sjunga.




Snälla Idol, bli ett program där de som kan sjunga går vidare, och inte bara att det mest ska handla om att göra TV.

Inga kommentarer: