måndag 25 maj 2009

Yrkesutbildning

Regeringen, och inte minst utbildningsministern och Folkpartiets ledare, Jan Björklund, har föreslagit att man ska starta yrkesutbildningar för de som vill slippa att ha en massa teoretiska ämnen i skolan, för det finns faktiskt elever i skolan som väldigt gärna skulle slippa att läsa en massa teori och istället göra lärandet praktiskt. Detta tycker jag är bra eftersom de som är trötta på att gå i skolan och gärna skulle slippa att plugga in teoretiska ämnen kan slippa att känna tvånget att gå till skolan omotiverade, och kan istället fokusera sig på det som de vill och som de istället är motiverade till att göra, som till exempel att gå en yrkeslinje.

I en politisk debatt som de hade i TV för ett tag sedan mellan alla 4 borgerliga partiledare och alla 3 röd-gröna partiledare. Nä, Miljöpartiets båda språkrör var inte med på debatten, det var bara Maria Wetterstrand. Peter Ericsson var tydligen någon annanstans. Därför blev denna debattskara som egentligen skulle varit 8, istället förvandlats till 7, och de röd-grönas alliansmänniskor som egentligen skulle varit 4, förvandlats till 3.

Men till saken. När Vänsterpartiets partiledare, Lars Ohly, fick reda på denna utforming av utbildning så reagerade han och gick hårt emot Jan Björklund. Det hela grundade sig på att Lars Ohly har en son, och om hans son inte skulle gå i en "vanlig" skola med teoretiska ämnen, så är han ingen samhällsmedborgare. Av vad man kan tyda på detta så tycker nog Lars Ohly att man bara är en människa i samhället om man går i en "vanlig" skola, inte med någon annan utbildning. Det kvittar hur omotiverad och hur tvungen man känner sig att gå till den tråkiga skolan, men måste bara gå dit för att man ska anses som en samhällsmedborgare.

Men varför går det inte att vara en samhällsmedborgare även om man går en yrkesutbildning? Det finns behov av olika människor som har gått yrkesutbildningar och som senare är aktuella för arbetsmarknaden. Samtidigt så vill man även ha en arbetare som är motiverad och tycker att utföra det yrke som man håller på med.

Ifall regeringens förslag om yrkesutbildningar går igenom så slipper man stökiga, omotiverade människor i skolan för de har ju gått till de de vill, att gå yrkesutbildningar istället som har i princip samma förutsättningar på arbetsmarknaden som teoretiska personer. Och det är ju bra.

Hoppas att förslaget går igenom för det kommer nog att stärka skolans miljö och skolan blir lugnare och trygg och med trygghet så lär man sig mer saker, så enligt min uppfattning så skulle det vara bra att det går igenom.

För om det finns ett behov av yrkesutbildade personer på arbetsmarknaden, varför ska man inte köra på det då? Go for it.

Inga kommentarer: