onsdag 19 november 2008

Bytesförhandlingar I NHL

Jag läste i tidningen Sportbladet en gång och hamnade i ett reportage som handlade om transfers av spelare i den största hockeyligan i världen, det vill säga den amerikanska NHL. Reportaget berättade att i NHL så skedde transfers genom att klubbarna själva kunde byta sina spelare titt som tätt utan att själva spelaren får något att säga till om om den själv vill spela i den andra klubben, hur ska man då kunna känna förtroende och utvecklas om man hela tiden ska åka rundor i olika lag och till slut inte veta var man hamnar och vad man ska göra för att det är svårt att anpassa sig till de olika miljöer som man kommer till och hur man ska bete sig där. Om man inte känner förtroende från tränare och inte känner sig säker på omgivningen så är man helt ute och cyklar, då får man liksom inte de rätta och enklaste möjligheterna till att göra sig själv rättvisa och spela sitt eget spel och känna sig säker på det man gör utan man bara försöker göra på det sätt som spelaren tror sig få kunna stanna kvar i klubben, man ser liksom inte till sig själv och vad som är bäst för en själv, utan mer på klubben och försöker att passa in i sin klubbs "regler" istället för sina egna, vilket är ett av de värsta situationerna du kan hamna i. Du har ingen makt över dig själv och hur du själv vill göra, utan du har andra som bestämmer hur din karriär ska se ut och det är inte alls bra. Som spelare har man ett värde och ska behandlas som en spelare för att vara en representant för den klubb som man gillar och vill spela för. Om en spelare som inte känner för laget offrar liksom inte lika mycket för sin klubb den spelar för om den blir bortbytt från en klubb som den känner för till en klubb som inte alls faller spelaren i smaken, hur ska då spelaren då kunna tycka att det är roligt om man inte känner sig säker på om den får spela kvar i sitt lag och den omgivning som den gillar bäst, är jag här imorgon i den klubb jag gillar, eller är jag bortbytt imorgon mot min egen vilja där jag inte kommer att trivas och göra mig själv rättvisa. Låter rätt kasst om jag får säga det själv.

Klart att det finns spelare som har sådana klausuler i sitt kontkrakt där det står att spelaren inte får bli bortbytt från sitt eget lag mot sin vilja, men tyvärr gäller det ofta de spelare som har en etablerad plats i sitt lag.
Men om en ny spelare ska försöka slå sig in i ett lag och som aldrig har spelat i NHL ska de känna att de är välkomna i laget och känna att det har förtroende och att de känner sig säkra på hur de ska spela utan att de direkt åker ner i lagets farmarlag. De ska få chansen direkt i NHL-klubben och få chansen och se om de kan stanna kvar eller inte. Inte att de känner sig nerpressade från början och åka ner i farmarlaget direkt för då känns det som en uppförsbacke direkt och den uppförsbacken är väldigt svår och jobbig att komma över mentalt...

Spelare ska känna att de får bestämma själva över sin karriär och göra sig själv rättvisa, och inte att de kan bli bortbytta närsomhelst mot sin vilja utan att kunna bestämma själva hur sin karriär ska se ut och vad de känner är bäst för dem...!

Inga kommentarer: