fredag 7 november 2008

Ordning i skola

Ordning i skola


Idag diskuterade vi vår dåliga miljö på vår skola som råder just nu med kastad frukt och kaffe på väggar, stolar och bord. Detta är ett problem som borde kunna lösas på något sätt, men det är frågan på vilket sätt man ska gå tillväga med det hela.



Jag tror att alla, jag menar alla, inte bara lärarna som man lägger upp ett stort ansvar på att hålla koll på eleverna på grund av att de är vuxna och äldre och eleverna lyssnar därför mest på dem eftersom de i de flesta situationer ger mer respekt med sig på grund av detta istället för oss som är äldst på vår skola, det vill säga oss 3:or. Det kan hända att någon elev i 2:an eller 1:an lyssnar på oss 3:or, men inte i lika lång utsträckning eftersom vi inte har de egenskaper som en vuxen innehar. Men vi 3:or ska inte ge upp för det, vi kan också säga till och påverka, det är bara det att vi har det lite svårare till att andra ska lyssna på oss efetrsom vi bara är 1-2 år äldre än de övriga till skillan från lärarna som kanske är 10-20 år och högre äldre än oss. Men egentligen ska inte ålder ha någon speciell roll i detta, det är hur man uppträder och vad man har för beredskap om man ser något dåligt hända, den beredskapen har nog ingen roll med hur ung man är, det går att få den oavsett ålder, bara man får lära sig hur man gör och få tillräcklig support från de andra 3:orna eller övriga elever så att man vet att andra personer står bakom en oavsett om man gör rätt eller fel, och om man känner och vet om det så kan man i de flesta fall ta mod till sig och våga säga till andra som gör skit för andra. Alltså, det är inte bara lärarna som ska ta hela ansvaret för problem och gå runt och säga till och ge respekt med sig, det är även vi äldre elever som bör göra det på det sätt som jag diskuterade om tidigare, att vi ska supportra varandra så att man blir starka tillsammans ochh "köra" över de andra som inte sköter sig. Det är upp till varandra att agera tillsammans för de som vill och vill förhindra detta beetende.



En person i klassen kom med ett bra förslag om att man bör starta en tävling där varje åskurs tävlar mot varandra och samlar ihop skötnings-poäng i hur man uppträder och den årskurs som vid årets slut fått ihop tillräckligt med poäng för att vinna får ett pris till skilland från de andra som inte skött sig lika bra, precis som i filmen Harry Potter. Där får det elevhem som fått ihop flest poäng under året i vissa saker får en elevhemspokal som belöning, och den är väldigt åtråvärd och har en stor betydelse för människorna i den filmen, det kan nog också funka i denna skolan.

Förslaget är bra, men det återstår hur man ska kunna göra det förslaget till verklighet på ett så bra sätt som möjligt, men det är ett förslag att bygga vidare på och försöka att göra det bra...

Inga kommentarer: