onsdag 19 november 2008

Irakkrigets fortsättning med Barack Obama

Irakkriget








irrakriget började med att USA misstänkte att Irak dolde farliga massförstörelsevapen i landet, så kallade kärnvapen, därför invaderade man landet Irak i jakt efter dessa nämnda. Men det var inte det enda huvudsyftet till invaderingen. Man ville även få tag på medlemmar av terroristnätverket al Qaida som har skapat skräck i världen, plus att man också ville få tag i Iraks president och diktator som amerikanrena ansåg göra brott mot mänskligheten då han behandlade sin befolkning illa och styrde dem med järnhand.



detta ledde till att USA invaderade Irak år 2003 och kriget har forsatt sedan dess. Själva huvudkriget tog slut när Saddam Hussein avrättades den 30 december 2006, men efteråt har det varit en stor kamp mellan kurder, shia-och sunnimuslimer om vem som ska styra i landet. Det är just här som USA brister i sin överlämning av Irak. Den hårda kampen mellan de tre grupperna i landet om vem som ska styra gör så att USA har en del amerikanska soldater kvar fortfarande för att försöka kunna hålla ordning, men det går inte alls bra utan kampen fortsätter. USA:s förre president, George W. Bush slussade fler och fler soldater till Irak för att uppnå sitt önskade mål att kunna hålla ordning, men motståndet i Irak från de tre grupperna var väldigt svårt att behandla.



Nu när Barack Obama har blivit ny president i USA så tror jag att det blir en mindre vikt till våld och bombningar eftersom han redan från början påpekade att soldater skulle slussas gång efter gång ut ur landet och låta den irakiska befolkningen försöka styra upp läget själv. Detta är en stor chansning från Obama, men en rättvis sådan. Även om det är en del våld på Iraks gator så ska man ändå inte döma dem helt och hållet och inte tro att de inte kan styra upp läget utan utomstående hjälp. Anledningen till att de tre olika, irakiska grupperna slåss med de amerikanska trupperna är att irakierna anser att amerikanerna är inkräktare i landet och därför vill de kunna lyckas att styra upp det utan hjälp från någon annan som till exempel USA, de vill klara det själva. Men i och med att USA har varit kvar i landet har de inte fått den chansen att göra det och nu får vi se hur det går då fler och fler soldater från USA så kommer just Irak få den chans som det väntat på. att styra upp landet efter Saddam Husseins ledning.



Barack Obama känns i och med detta mer mot krig och sådant, vilket är bra, till skillnad från sin motståndare om presidentposten, John McCain. Han är republikan, precis som George W. Bush, och då tror jag att McCain gärna skulle fortsätta på den inslagna vägen gjord av Bush och fortsätta att skicka fler trupper till Irak och hålla dem i schack och ge inte irakerierna en chans till att själva försöka att lyckas med att styra upp det. Men alltså, nu får de faktiskt den chansen och det är skönt att Obama ger just detta och därför blir det nog mindre krig i världen mellan oss andra...
Om man ska gå efter John Mccains ställning i detta så ser han bara till krigets bästa, om man ska gå efter Obamas ställing så ser han till världen, USA:s och Iraks bästa genom att försöka stoppa kriget efterhand, vilket är bäst?



Inga kommentarer: