onsdag 21 januari 2009

Att gå från barn till vuxen

Att gå från barn till vuxen är inte alltid så lätt. Stora förändringar infaller med antingen pluggande på universitet, flytt hemifrån och eget ansvar utan sin föräldrar. Detta ska egentligen va en spännande resa att genomföra, men så är det inte alltid. Folk kan drabbas av osäkerhet och ångest då det är så svårt att få tag på ett jobb eller bostad efter att man har pluggat färdigt antingen efter gymnasiet eller universitet/högskola. Dessa sakerna är beroende av varandra. Om man inte har något jobb och inga pengar så kan man inte få bostad vilket man skulle behöva om man vill flytta hemifrån.

Därför är det vissa som inte bryr sig om detta på grund av den anledningen, men det finns en annan faktor också. Vissa anser att de sakerna är osäkra och vill därför hellre stanna hemma i tryggheten hos sina föräldrar. De orkar inte göra något för de tror att det inte kommer släppa någon gång att få jobb eller bostad för han/henne. Att det alltid kommer att va så trist och tråkigt då man inte kan hävda sig i det tuffa samhället. Detta sätt är förståeligt att de tycker det är jobbigt, men det kan ge dåliga konsekvenser.



De dåliga konsekvenserna kan vara att man inte får möjlighet att kunna lära sig att ta eget ansvar, vilket är viktigt för att kunna klara sig själv och stå på egna ben. Utan denna sak står du utan erfarenheter och när föräldrarna inte vill ha dig hemma längre och då det är dags att flytta hemifrån så har man inte den viktiga egenskapen som att-ta-eget-ansvar-saken och då vet man inte alls hur man ska kunna stå på egna ben för man vet inte var man ska ta vägen och då bli helt förvirrad och rädd. Nu finns det inga föräldrar som gör saker åt dig som att bädda säng och laga mat och allt vad de kan göra, utan nu finns det bara du i bilden och det är du som ska klara det själv. Detta kan vissa se som spännande grej, vissa ser det som en hemsk upplevelse.



För min egen del så ser jag det spännande att göra denna resa. Jag vill börja på universitet/högskola och flytta hemifrån. Just nu så bor jag ensam hemma med mina föräldrar och det kan vara jobbigt för man kan inte känna sig fri ibland, deras åsikter påverkar en själv och då blir man stängd. Om man bor hemifrån så är det bara nästan du som kan bestämma hur du ska göra där du är utan att någon kan påverka hur du ska ha det, alltså att du kan göra på ditt sätt vilket är bäst för dig. Men jobb och pengar är viktigt och ju mer man har det desto lättare blir det att bo själv vilket är svårt att få tillgång till ett jobb och då kan man bli tvingad till att bo hemma mot sin egen vilja för man har inte möjlighet till att uppfylla det man vill göra...

1 kommentar:

Stefanhum sa...

Bra skrivet. - Kloka tankar, som visar du redan tagit ett stort steg mot vuxenlivet.