fredag 9 januari 2009

Händelser under 2008

Händelser under 2008





Det amerikanska presidentvalet med Barack Obama som vinnare



Den 4 november valdes Barack Obama till ny president i USA och blev den första afro-amerikanske och USA:s amerikanske presidenten någonsin då han vann valet med 364 elektorröster mot hans motståndare i valet, John McCain som fick 173 röster.

Barack Obama var stor favorit till att vinna presidentvalet redan innan själva valvakan och det visades inte minst på hans stora valkampanj som tydligen gav bra utdelning, det kan man inte minst se på resultatet i presidenvalet där han vann i överlägsen stil mot den andra presidentkandidaten John McCain. Nu återstår det att se hur han ska kunna försöka få tillbaka USA:s respekt runtom i världen som den förre amerikanske presidenten George W. Bush har svartat ner rejält med hans misslyckade al-Qaida- och Irakkrig samt att han bidragit till USA:s största budgetunderskott någonsin och därför blivit utsedd till den sämsta amerikanske presidenten genom tiderna.





Jordskalv drabbade Sydsverige den 16 december



Den 16 december drabbades Sydsverige av ett jordskalv nära efter klockan sex på en tisdagsmorgon. Jordskalvet sägs ha haft en styrka på 4,7 på Richterskalan. Skalvet hade sitt epicentrum nio kilometer nordost om Ystad. Det kändes av väldigt mycket, så långt norrut som i Halmstad, rapporterade TV4 Nyheterna Halland. Även i Blekinge kändes skakningen ordentligt. Skalvet beräknas nog ha varit det kraftigaste i Sverige på drygt 100 år.


EM i fotboll 2008 i Österrike/Schweiz

EM i fotboll 2008 var ett mästerskap som skulle bli kallad för en succée då den glada och anfallsinriktade fick sitt rätta jag igen efter det tråkiga VM 2006 i Tyskland då det bara var defensiven och täta till yter som var huvudsaken i det hela. I EM 2008 gjordes många snygga mål och spelades en hel del tuffa och spännande matcher, inte minst i slutspelen, som gjorde det roligt och intressant för åskådaren att följa och kolla på matcherna.
Den som vann turneringen vann också rättvist. Spanien, som misslyckats i nästan alla de mästerskap de ställt upp i trots att de har varit förhandsfavoriter till gulder många gånger, fick det till slut att släppa i Österrike/Schweiz då de med sitt bländande spel med både tekniska och snabba influenser tog sig ända till final med sitt imponerande spel som personifierade hela mästerskapet i sig. I finalen mötte de stora och styga Tyskland som, liksom Spanien, imponerat på vägen fram till finalen. Men i finalen skulle det avgöras dem båda lagen emellan och det skulle utspela sig till Spaniens fördel då de vann med 1-0 efter mål av Spaniens storstjärna Fernando Torress. Detta innebar att Spanien vann EM-guld och ett stort glädjerus-och jubel utbröt och eskalerade på arenan och på gator och torg i Spanien. Äntligen var förbannelsen bruten för Spanien då de vann sin andra titel genom tiderna!

1 kommentar:

Stefanhum sa...

Bra sammanfattning av några av de avgörande händelserna. Eftersom jag själv har svårt att komma ihåg om något hände för 5 eller 7 år sedan, är alltidfotbollsEm och fotbolls VM, som jag ju aldrig glömmaer var och när eller hur,något som gör jag kan sotera andra minne kring.
Du har skött din blogg bra, med många bra inlägg. Forstätt så!